Nieuw Seizoen
Tijd vliegt, en postduiven ook. Het vliegseizoen staat reeds voor de deur, en de meeste liefhebbers zijn nu bezig met hun laatste voorbereidingen om goed te presteren. De doelstelling voor dit jaar staat bij ons in het kader van verfijning van ons systeem.
Deze week staat de eerste vlucht V16 Duffel op het programma, voor ons +/- 150 km. De prognose is een wind van voren, normaal gesproken een heel kort en makkelijk vluchtje voor gezonde duiven, maar de weersvoorspelling ziet er niet al te best uit. Gisteren hagelde het kogels uit de lucht, en het is afwachten of dat ook zaterdag het geval is. De vliegduiven lijken verder gereed voor het nieuwe seizoen, en wij kijken er naar uit om de duiven weer thuis te zien komen. Nieuw seizoen, nieuwe kansen, iedereen is veel plezier en succes toegewenst.
Wat de voorbereidingen betreft: mijns inziens, is het beter om de duiven alvorens het seizoen begint te controleren op en behandelen voor ectoparasieten, en voor pathogenen met een mest- en keelstrijk bij de dierenarts. Als de duiven niets mankeert, dan is ingrijpen niet noodzakelijk.
Het is niet alleen gewenst en noodzakelijk dat duiven gezond zijn om te presteren, maar ook prettig voor andere liefhebbers, waarvan de duiven met die van jou de mand ingaan. Zo worden besmettingen in de mand zo veel mogelijk voorkomen. De kunst is vervolgens alleen om de duiven gezond te houden, en in “vorm” te brengen (als ze dat niet al zijn). Hoe dat het beste te bereiken– daar zijn de meningen over verdeeld onder duivenmelkers, net als veel andere onderwerpen binnen de sport.
Terugkomers
Over een minder leuk onderwerp gesproken. Twee weken geleden kwam er een duif terug van 2023. In 2023 hadden wij veel last van de roofvogel, en een hoop zijn van het hok weggebleven. Inmiddels is deze duif dus al ruim een jaar weg zonder bericht, en is in heel Nederland zeker niet een uitzondering: veel liefhebbers missen elk jaar duiven, en die kunnen niet allemaal verongelukt zijn.
Toevallig kwam de duif hongerig terug, een dag na enkele oefenvluchten die niet over de klok zijn gegaan. In Afdeling 7 regio Noord 1 was dat Vuren, een kleine 60 km van ons hok. De duif verkeerde in een goede staat, maar dat er mee gekweekt werd, dat was wel duidelijk.
Het blijft jammer dat er mensen zijn die op deze wijze de sport bedrijven, in plaats van de eigenaar te contacteren. Gelukkig zijn er ook mensen die wel fatsoenlijk de eigenaar contacteren, na het opvangen van een duif.
Die selecte groep “duivenmelkers” die denkt slim te zijn door andermans duiven onbevoegd vast te houden, en eruit te kweken om hoger op te klimmen: ver komen ze niet. Eerlijkheid, dat duurt het langst, en veelal zijn het eerlijke liefhebbers en echte kampioenen die het verst komen.